Tuesday, June 12, 2007

1ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ


antiratsistiko_1_20.jpg

Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Ιουνίου, 7:30 μμ

Όλος ο κόσμος μια γειτονιά

Ένα διήμερο αλληλεγγύης για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις

Στο Θέατρο Πέτρας, στις 16 και 17 Ιουνίου για πρώτη φορά στην πολύχρωμη και πολυπολιτισµική Δυτική Αθήνα θα συναντηθούνε οι φωνές μεταναστριών και μεταναστών, προσφύγων αλλά και Ελλήνων που οραματίζονται και διεκδικούν έναν καλύτερο κόσμο. Με κεντρικό σύνθημα «όλος ο κόσμος μια γειτονιά», το Συντονιστικό αντιρατσιστικών και μεταναστευτικών οργανώσεων σας καλεί σε συζητήσεις και συναντήσεις, σε συναυλίες αφιερωμένες στις μουσικές του κόσμου µε μεταναστευτικά συγκροτήματα, σε εικαστικά και πολιτιστικά δρώμενα από εναλλακτικές ομάδες αντίστασης και δημιουργίας, σε εκθέσεις βιβλίων, φωτογραφιών και σκίτσων, σε πολυεθνικές κουζίνες, πάρτι και πολύχρωμες βραδιές.

Οι μετανάστες ζουν ανάμεσά μας, αλλά όχι μαζί μας.

Oι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας, ανεξαρτήτου χρώματος, θρησκείας, φυλής είμαστε κάτοικοι μιας υποβαθμισμένης περιοχής με τεράστια προβλήματα.

Έλλειψη χώρων πρασίνου, ανύπαρκτη αστική υποδομή, νέφος, φτώχεια και ανεργία.

Ανάμεσά μας ζουν πολλοί μετανάστες, από κάθε γωνιά της γης, που πέρα από τα προηγούμενα υποφέρουν και από τον ρατσισμό. Ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και η ξενοφοβία τρέφονται από την φτώχεια και την ανεργία, που στην περιοχή μας είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο.

Οι μετανάστες δεν είναι πρόβλημα, έχουν προβλήματα.

Ας σκεφτούμε το άγχος της πράσινης κάρτας. Το να ξεκινάς τις διαδικασίες για νόμιμα χαρτιά και όταν τα παίρνεις στα χέρια σου να έχουν ήδη λήξει. Ας σκεφτούμε πως νιώθει κάποιος όταν τον απορρίπτουν, του απαγορεύουν να ζει ισότιμα με την υπόλοιπη κοινωνία. Όταν τον κάνουν να νιώθει μειονεκτικά. Όταν το ίδιο το κράτος τον χρησιμοποιεί για εργάτη στους Ολυμπιακούς αγώνες και τον απελαύνει όταν δεν τον χρειάζεται πια.

Καμιά ζωή δεν είναι λαθραία.

Οι πρόσφυγες είναι άλλη μια δραματική όψη του προβλήματος. Άνθρωποι κυνηγημένοι από καθεστώτα, από πολέμους για τα πετρέλαια και για την «δημοκρατία», από γενοκτονίες προσπαθούν να πάρουν πολιτικό άσυλο, εισιτήριο για μια καλύτερη ζωή. Όταν η Ε.Ε. τους απορρίπτει, τους κάνει αυτόματα λαθρομετανάστες, «λαθραίους» πολίτες αυτού του κόσμου. Η Ελλάδα έχει τεράστια ευθύνη αφού σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις το 1,5% όσων αιτούνται άσυλο στη χώρα μας, καταφέρνουν να το πάρουν.

Θέλουμε έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια τον κοινωνικό ρατσισμό. Τον ρατσισμό απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες που δεν μπορούν να ζήσουν με σχετική άνεση σε αυτές τις γειτονιές λόγω απουσίας υποδομών αλλά και συνείδησης της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου. Τον σεξισμό που υφίστανται γυναίκες και ομοφυλόφιλοι. Την μη αποδοχή από την κοινωνία που βιώνουν οι πρώην φυλακισμένοι. Μιλάμε τελικά για την ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Κοινός αγώνας Μεταναστών και Ελλήνων ενάντια σε ρατσισμό-φτώχεια-παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου.

Όλοι αυτοί οι παραπάνω, οι σύγχρονοι «της γης οι κολασμένοι», πρέπει να οργανωθούν, να παλέψουν μαζί με όλους τους υπόλοιπους για τα δικαιώματά τους. Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με αγώνες. Οι αγώνες θέλουν αλληλεγγύη και συλλογικό πνεύμα. Μόνο με την ενεργή συμμετοχή στην κοινωνική δράση, μέσα από συλλόγους, εργατικά σωματεία και γενικά από όπου διεκδικούνται δικαιώματα, θα καλυτερέψουν οι όροι ζωής για όλους μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 16 Ιουνίου

Συζητήσεις

Τα προβλήματα των μεταναστών στην Ελλάδα

(εργασιακά-πράσινη κάρτα)

Απαγωγές – Πόλεμος – Ρατσισμός

(έναρξη 7:30 μ.μ.)

Συναυλίες

Mikro, Μανώλης Φάμελλος, Στάθης Δρογώσης, Ενδελέχεια,

Σπυριδούλα, ΕLΕLΕF (έναρξη 8:00 μ.μ.)

Κυριακή 17 Ιουνίου

Συζητήσεις

«Καμπάνια – Όχι στο Ρατσισμό από κούνια»

(έναρξη 7:30 μ.μ.)

Συναυλίες

Μίλτος Πασχαλίδης, Mode Plagal, Kilombo, Street Buzz, Tang Ram

(έναρξη 8:00 μ.μ.)

No comments: